Planning has been submitted for a bespoke house on a cliff-top site in South Tyneside boasting unrivalled views down the north-east coast of England.

The site at 17 Markham Avenue is set on the cliff top, boasting unrivalled east and south facing views down the north-east coast of England.

The building is laid out to exploit the views, keep the owners privacy from the school at the rear, allow the neighbour sea views from their side window and respect the Northumbria Water easement on the existing drainage run passing the boundary of the site.

On the ground floor there is a large garage with room for a car and ample storage space. Living accommodation at this level includes an ensuite double bedroom and a kitchen-living-dining room with dual aspect onto the south facing garden.  The kitchen includes sliding glass doors that open up to a covered terrace protected by the projecting lounge above.  All non-habitable rooms are located on the north (rear) elevation.

The garden is kept private by a dense hedge from the main entrance to the house.  The entrance is accentuated between one of three peaked gables, rotated on a fixed radius to give a different view from each room.

From the entrance hall the stair rises and turns to face the sea.  This glazed flat roof space allows access to the master bedroom and also the hallway to the other bedrooms and lounge. Travelling along the hallway gives a view through the lounge to the sea and the occupiers will pass a covered roof terrace enjoying the main views.

The upper lounge is triple aspect with openable roof lights at high level for natural ventilation and cooling.

The material palette is simple and traditional but arranged in a contemporary manner.  White render to the first floor of each gable will compliment a buff multi brick beneath which is also used to the sides and rear.  It is the expanse of glass and the contrasting dark grey cladding that give the building it’s cutting edge, complimenting the dark framed windows and slate roof.

Each south-facing, first floor room is dramatised by huge glass windows which follow the 50 degree roof pitch and framed by the dark grey cladding which masks the material change between elevations.

Nicholas Avenue

Architects Ramside Park

Ramside Park 15

Church Lane

Whitburn

Beaumont Wynyard

Architects Fatfield House

Fatfield House

Ramside Park 9

Allison Gardens

Ramside Park 11

East Boldon

Sunderland Road

Tollgate House

Ramside Park 12

Ashby Villas

Cedars Ashbrooke

Arcitects Sinclair Meadows

Sinclair Meadows

Cleadon Infants

Architects Newcastle Road Baths

Newcastle Road

Linwood

The Close

The Drive

Nile Street